söndag 21 september 2014

Smarrig vit kladdkaka


Hej!


I helgen har vi bakat en hel del. När morfar kom hit i fredags förmiddag för att fika lite så upptäckte vi att frysen nästan var helt tom på godsaker. Jag brukar alltid ha lite kakor i frysen att ta fram när det kommer någon på besök (eller om man själv blir sugen). Men över sommaren har det varit dåligt med bakning här hemma...i alla fall av småkakor. Så därför bakade vi kolakakor och drömmar idag. I  går bakade vi chokladbollar och i fredags blev det vit kladdkaka. Den vita kladdkakan bjöd vi våra kompisar på som var här och lekte =). För övrigt en riktigt rolig eftermiddag med mammor som pratade och barn som lekte och var nöjda.

Den vita kladdkakan är hur lätt som helst att göra och den blir riktigt smarrig med en klick grädde till. Den bör ni testa =). Se receptet nedan.

Som ni ser på bilderna har jag haft en liten hjälpreda. Egentligen får man inte sitta på köksbänken, men när man är 1,5 år och vill vara med och baka så är det faktiskt smidigast att sitta på bänken. Spillet hamnar liksom bara på bänken och det är lätt för små armar att nå fram utan att riskera att hela byttan välter ner på golvet. Jag kan meddela att den här damen fick både byta kläder och tvättas av noggrant efter bakningen. Men det var det värt, för vi hade väldigt kul!
Det är ofta så här hemma att jag tar med barnen på de saker jag har tänkt göra, så de får helt enkelt vara med och hjälpa till (vissa begränsningar finns ju dock beroende på vad det gäller), men oftast brukar det sluta med att alla är nöjda och glada. 

I helgen har vi också hunnit med att ta in alla trädgårdsmöbler på vinterförvaring. Ja, nu anser vi att hösten är här. Kanske är det så, eller inte. Men vi har inte riktigt tid att ta tag i det kommande helger, så därför fick det bli nu. Men vi har förstås ett litet bord och några korgstolar kvar på verandan med tak, så om det skulle bli en fortsatt solig höst så kan vi sätta oss där. Några bilder från altanen där det blev en rejäl ommöblering av krukor, småbord och lyktor efter att möblerna försvunnit kommer snart någon dag.

Här kommer receptet på den vita kladdkakan som ni ser på bilderna:

Vit kladdkaka


100 g smör
100 g vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Rivet skal av 1 citron
1 msk pressad saft av en citron
2,5 dl vetemjöl
Smör och ev kokos till formen

Smörj och häll ev kokos i en form med löstagbar kant. Smält smöret. Ta bort kastrullen från värmen. Bryt chokladen, smält den i smöret och rör. Blanda i resten av ingredienserna. Grädda mitt i ugnen 12-15 min på 200 grader. Pudra ev över florsocker. Servera med vispad grädde. 

Lycka till!

/Clara

2 kommentarer:

  1. Tack för det receptet! Den ska vi testa!! Ses kanske i veckan. Kramar/m

    SvaraRadera